November 14, 2019, 08:45:27 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: [SOLVED] double notes on inbuilt keyboard  (Read 1028 times)

turbo_kev

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 294
  • Karma: -100
[SOLVED] double notes on inbuilt keyboard
« on: June 07, 2016, 07:07:36 pm »
Hi
when I play the keyboard inbuilt in to analog lab 2
with a mouse or keyboard  I get double notes lighting up 1 octave down or up

the notes do not sound they show up as if I am pressing 2 notes

any body else  or just me?

Also in studio view if I move around the studio and select different synths
I am unable to change the sounds via the < >  buttons
it just stays on what ever sound  / patch is showing

cheers
Kev
« Last Edit: June 17, 2016, 09:44:18 am by Germain.arturia »
BWS 3.0.0,Spark LE, V Collection 6.2, BS1 & BS PRO, Keystep, keylab 25, Axiom pro 49,Focusrite Scarlett 8i6,LP Pro,ProFx8 v2,Icon m+ & D2,KRK 10/3,win 10 pro,i7 5820k 4ghz ,16G ddr 4 ,1TB NVMe.M2, msi x99a sli + , NV GF Gt 710, Matrix Brute (beta tester )

Germain.arturia

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 336
  • Karma: 15
  • arturia test team
Re: double notes on inbuilt keyboard
« Reply #1 on: June 08, 2016, 11:13:50 am »
Hi turbo_kev,
i already answered in the topic relating your issue in studio view.

for this "double note" issue, could you please tell me on what preset did you encounter that?
Some presets have an apreggiator, which explains the fact where if you play only one note , you'll see more playing notes on the virtual keyboard.
strange if you have no sound.
Could you tell me more about your setup and computer specs please?

Best,
 

turbo_kev

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 294
  • Karma: -100
Re: double notes on inbuilt keyboard
« Reply #2 on: June 08, 2016, 10:45:18 pm »
Hi Germain

thanks for the reply

it seems to be only in the multi presets  I donīt think these pre-sets have an arpegiator

water lilies  , odd ambience , modern memories .

the double notes are always 1 octave apart

I'm not a musician  I am only a player with a love for analog synths sounds
so forgive me if I am wasting your time

PS I would like to understand why I cant use the < > in studio view
if it is only me then I have no idea as the computer I am on is only 2 weeks old and has very high specs
with nothing but Bitwig studio and arturia products installed

my specs are in my sig

cheers
Kev


Spark LE, V Collection 4, BeatStep 1, BeatStep PRO
BitWig Studio / Cubase, Keylab 25, Axiom pro 49
Focusrite Scarlett 8i6, KRK Rokit 10/3 reference speakers
win 10 pro 64 bit. i7 5820 4Ghz. 16 gig ddr4. msi x99a

BWS 3.0.0,Spark LE, V Collection 6.2, BS1 & BS PRO, Keystep, keylab 25, Axiom pro 49,Focusrite Scarlett 8i6,LP Pro,ProFx8 v2,Icon m+ & D2,KRK 10/3,win 10 pro,i7 5820k 4ghz ,16G ddr 4 ,1TB NVMe.M2, msi x99a sli + , NV GF Gt 710, Matrix Brute (beta tester )

Germain.arturia

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 336
  • Karma: 15
  • arturia test team
Re: double notes on inbuilt keyboard
« Reply #3 on: June 09, 2016, 09:30:36 am »
Hi Turbo_kev !

I looked into these 3 presets and figured out why you are seeing these "double notes".
For all these 3 multi presets, it appears that one part is actually octave-shifted, some kind of transposition. Which will act like this : even if you play a C3 on your keyboard, you'll hear and see a c4.
To better understand this feature , i invite you to load "modern memories" preset. Then in the info panel on the right, you have four tabs : tracks / midi / effects / preset.
if you click on midi, it will open this tab where you can do many things like setting the range,midi channel, octave shift , transpose and so on...
You'll see that the "grey road piano" part is set on octave 0 and "elysium" on octave 1.
If you set elysium on octave 0 and then play a note on your keyboard, there will be no more "double notes".

Hope it's clear for you now.

i maybe have a clue for your < > issue, i'll answer in the right topic.

Best,


turbo_kev

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 294
  • Karma: -100
Solved Re: double notes on inbuilt keyboard
« Reply #4 on: June 11, 2016, 12:04:47 am »
HI Germain

Many thanks for explaining this for me.  that's one problem sorted
now I only need to get the studio view problem sorted

cheers
kev
« Last Edit: June 11, 2016, 08:43:37 pm by turbo_kev »
BWS 3.0.0,Spark LE, V Collection 6.2, BS1 & BS PRO, Keystep, keylab 25, Axiom pro 49,Focusrite Scarlett 8i6,LP Pro,ProFx8 v2,Icon m+ & D2,KRK 10/3,win 10 pro,i7 5820k 4ghz ,16G ddr 4 ,1TB NVMe.M2, msi x99a sli + , NV GF Gt 710, Matrix Brute (beta tester )

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.13 | SMF © 2016, Simple Machines