October 20, 2020, 07:02:53 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: Transport Sync Issues with Ableton Live  (Read 1314 times)

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Transport Sync Issues with Ableton Live
« on: May 11, 2015, 07:15:18 pm »
Hello,

Just this afternoon I re-installed my Spark. I had some issues with the jogwheel, and thought a clean install and update might resolve this. Only now I have a new problem. The transport controls don't seem to synchronise with Live. The tempo gets synced but when I press play or pause in Live, Spark doesn't react.

Host and Tempo are both toggled on in the VST, and when I press stop twice in Live, playback will stop but won't start when I press play again.

Before the install this used to work fine. Does anyone know what I'm doing wrong?

Thanks!

Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.494
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #1 on: May 11, 2015, 08:21:54 pm »
Hi, what version of live are you and which platform OS X or windows
what about spark which version are you using .

there are some beta of spark if you want to try
MAC https://owncloud.arturia.net/index.php/s/Br4UoNEyNV8qd1W
PC   https://owncloud.arturia.net/index.php/s/z24rvhyfmAlHplY

these will be in a release soon
regards

terrym
TerryM
ARTURIA Tester for Keystep pro,Audiofuse range, Microfreak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute 2,Pigments
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL7, Synclavier v.Minibrute2s

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #2 on: May 11, 2015, 08:32:33 pm »
Hi,

Spark 2.1.0
Live 9.0.2
OSX 10.10.2

How would those Beta's help exactly?


Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.494
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #3 on: May 11, 2015, 08:36:49 pm »
Do you have spark or sparkle controllers .
have you tried to delete the midi driver in utilities / audio midi setup

the beta has improvements over 2.10

regards

terrym
TerryM
ARTURIA Tester for Keystep pro,Audiofuse range, Microfreak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute 2,Pigments
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL7, Synclavier v.Minibrute2s

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #4 on: May 12, 2015, 04:00:26 pm »
I have a Spark Controller. I removed the midi driver as you said, and installed the Beta. Still No luck though.
When I play a pattern in the vst and press spacebar in live, the pattern will retrigger but it doesn't start or stop playback.

Any other tips?

Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.494
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #5 on: May 12, 2015, 04:07:57 pm »
Hi you have host activated ? so if you press the spacebar the patten in spark vst is not playing unless to press start on the controller?
TerryM
ARTURIA Tester for Keystep pro,Audiofuse range, Microfreak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute 2,Pigments
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL7, Synclavier v.Minibrute2s

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #6 on: May 12, 2015, 06:56:12 pm »
Yep. But it doesn't matter, host on or off, first press play inside VST/Controller or use transport buttons in Live. Nothing responds. :(

Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.494
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #7 on: May 12, 2015, 08:30:28 pm »
ok is ext in top lefthand corner on turn this of as spark vst will not send ext sync to live .what version of live are you using?





Terrym
TerryM
ARTURIA Tester for Keystep pro,Audiofuse range, Microfreak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute 2,Pigments
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL7, Synclavier v.Minibrute2s

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #8 on: May 14, 2015, 12:11:46 pm »
EXT was alreasy off. Thanks though. I'm using Live 9.0.2.

rutgeranton

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Re: Transport Sync Issues with Ableton Live
« Reply #9 on: May 14, 2015, 12:19:58 pm »
Ok well it seems to (sorta) have been fixed now.

When (inside live) I go to plugins>VST>Custom>VST>Spark the transport controls seem to respond.

Only when I use the Audio Unit the transport won't respond. Or when I go to Plugins>VST>Local>Spark i get a white screen where Spark used to be as soon as I close the plugin window. Wich won't disappear until I restart Live. But that has been happening with every drumcomputer/sequencer vst since I upgraded to OSX 10.

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.17 | SMF © 2019, Simple Machines