October 21, 2019, 02:52:32 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: Unplayable in Cubase 8  (Read 6822 times)

JayBee808

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: 5
Unplayable in Cubase 8
« on: December 13, 2014, 10:10:21 pm »
Just purchased the V Collection 4, all the plugins seem to be working fine except Solina.  On the VST performance meter, it is shooting up to 100% as soon as I play something.  The Solina performance meter only shows around 7% though.  The audio begins to drop out and Cubase will stop playing.

I am running Cubase Pro 8 on OSX 10.10, V Collection 4...

Ingo Weidner

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 25
  • Karma: 3
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #1 on: December 14, 2014, 09:21:40 am »
Just purchased the V Collection 4, all the plugins seem to be working fine except Solina.  On the VST performance meter, it is shooting up to 100% as soon as I play something.  The Solina performance meter only shows around 7% though.  The audio begins to drop out and Cubase will stop playing.

I am running Cubase Pro 8 on OSX 10.10, V Collection 4...

Hi,

i am using Solina at Cubase 7.5.30 64bit on Windows 7 64-bit and i don't see such a problem.

Could be a problem related to Cubase 8 or OSX 10.10 Yosemite which both seem to be quite new.

I could not test at Cubase 8 here but hopefully will get it soon.


Ingo
Windows 7 64-bit SP1 / Core 2 Quad Q6600 (4 x 2.4 GHz) / Cubase 7.5.30, Live 9.1.6, Studio One 2.6.4, Reaper 4.75, Pro Tools 11.2.1

JayBee808

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: 5
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #2 on: December 14, 2014, 06:37:49 pm »
Good call!  I still have 7.5 installed so I gave it a shot... No luck though, same issue.  The VST "real-time peak" meter shoots to 100% and the software becomes very sluggish.  8 actually seemed like it took longer to choke but both are unusable at this point.

Unfortunately my machines are all running Yosemite so I can't try another OS. Everything else seems to be operating fine.

terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.369
  • Karma: 36
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #3 on: December 15, 2014, 09:23:56 pm »
Hi all , i tested this today in cubase 8 and can confirm the the peak cpu that you all have is an issue ,i will send a bug report off to arturia stating the findings , as this is too high and when changing presets this is also overloading the peak meters of the cubase cpu.

thanks

terry

TerryM
ARTURIA Tester for Audiofuse, Micro freak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE ,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute.se,
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL5, Synclavier v.Minibrute2s

det

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #4 on: December 18, 2014, 10:40:50 am »
Hi. In my case it has nothing to do with cubase8, I think..... If I play it stand alone the Sound crackels even if the sample Setting of my RME UCX is higher than 128. I hope this will be a bug. All other instruments works fine.

Tafelspitz

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: 0
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #5 on: December 18, 2014, 03:12:18 pm »
I have the same problem with Solina V (and also the Matrix-12 V) on my Mac running Logic X and Mainstage 3.
Here's Arturia's answer to my inquiry:

Quote
Hi,

The CPU issue is an known bug, and an update to fix it will be released ASAP.
Sincere apologies for the inconvenience, the dev team is working hard on this issue.

Best regards,

Victor

I guess we all just have to sit tight.

terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.369
  • Karma: 36
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #6 on: December 18, 2014, 05:51:14 pm »
Hi ,As to regards to the matrix 12  i can confirm the next update will fix cpu issues .

terrym
TerryM
ARTURIA Tester for Audiofuse, Micro freak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE ,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute.se,
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL5, Synclavier v.Minibrute2s

stuey

  • Spark Moderator
  • Hero Member
  • ******
  • Posts: 711
  • Karma: 27
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #7 on: December 18, 2014, 07:04:49 pm »
Hi Terry
Any ideas what the fix list is for the new updates?

Cheers, Stuart
« Last Edit: December 18, 2014, 07:06:27 pm by stuart »
Mac 10.7.5
2.3Ghz Quad Core 'Clovertown'
8 Gb 667 RAM
SSD Boot Drive
Lynx Aurora 8
Lynx AES16
UAD LA 610 Mk 2
UAD 2 Duo
Arturia Spark
Arturia Analog Laboratory 61
Pro Tools 10.3.7
Arturia V Collection
Arturia Analog Laboratory
Arturia Brass 2
Ableton Live 8
Reason 6.5
Melodyne Studio 3

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #8 on: December 18, 2014, 11:07:21 pm »
On the info tag

stuey

  • Spark Moderator
  • Hero Member
  • ******
  • Posts: 711
  • Karma: 27
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #9 on: December 19, 2014, 12:08:26 am »
Where's the info tab? I have prefs and the about button (synth badge) but i don't see an info tab.

Is this in all of the synths

Thanks, Stuart
 
Mac 10.7.5
2.3Ghz Quad Core 'Clovertown'
8 Gb 667 RAM
SSD Boot Drive
Lynx Aurora 8
Lynx AES16
UAD LA 610 Mk 2
UAD 2 Duo
Arturia Spark
Arturia Analog Laboratory 61
Pro Tools 10.3.7
Arturia V Collection
Arturia Analog Laboratory
Arturia Brass 2
Ableton Live 8
Reason 6.5
Melodyne Studio 3

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #10 on: December 19, 2014, 12:21:30 am »
http://www.arturia.com/support/updates&manuals


There is update notes for all synths

stuey

  • Spark Moderator
  • Hero Member
  • ******
  • Posts: 711
  • Karma: 27
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #11 on: December 19, 2014, 12:34:01 am »
Right, on the web.. got ya

Stuart
Mac 10.7.5
2.3Ghz Quad Core 'Clovertown'
8 Gb 667 RAM
SSD Boot Drive
Lynx Aurora 8
Lynx AES16
UAD LA 610 Mk 2
UAD 2 Duo
Arturia Spark
Arturia Analog Laboratory 61
Pro Tools 10.3.7
Arturia V Collection
Arturia Analog Laboratory
Arturia Brass 2
Ableton Live 8
Reason 6.5
Melodyne Studio 3

JayBee808

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: 5
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #12 on: December 19, 2014, 01:41:12 pm »
I've applied all of the current updates and am still experiencing the problem.  Cubase basically locks up after playing one note on Solina.  So bad too because that one note sounds great!  :(

stuey

  • Spark Moderator
  • Hero Member
  • ******
  • Posts: 711
  • Karma: 27
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #13 on: December 19, 2014, 02:45:25 pm »
Increase your playback buffer to max, this will introduce latency but you'll get sound out of the unit.

What kind of channel do you put this on? Midi / Instrument channel? I'm not that familiar with cubase, does it have both Midi and Instrument channels like Pro Tools?

Cheers, Stuart
Mac 10.7.5
2.3Ghz Quad Core 'Clovertown'
8 Gb 667 RAM
SSD Boot Drive
Lynx Aurora 8
Lynx AES16
UAD LA 610 Mk 2
UAD 2 Duo
Arturia Spark
Arturia Analog Laboratory 61
Pro Tools 10.3.7
Arturia V Collection
Arturia Analog Laboratory
Arturia Brass 2
Ableton Live 8
Reason 6.5
Melodyne Studio 3

JayBee808

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 18
  • Karma: 5
Re: Unplayable in Cubase 8
« Reply #14 on: December 20, 2014, 02:52:17 pm »
OK, I increased the buffer size on the Duet to 1024 samples and it is playable.  I was previously at 128 samples but everything else was running fine.  It is still bringing the performance meter up really high though...  Considerably more than the the rest of the V Collection. However, I can now actually play Solina with other instruments, latency just isn't ideal.  It sounds wonderful!  Just wish I had my short timing back...

I've tried it on both an Instrument track and by loading it in the rack manually and running it from a plain ol' MIDI track.
« Last Edit: December 20, 2014, 02:54:48 pm by JayBee808 »

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.13 | SMF © 2016, Simple Machines