February 26, 2020, 08:44:26 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: massive CPU usage  (Read 11433 times)

boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
massive CPU usage
« on: December 05, 2014, 02:33:37 pm »
at idle this is taking 40 to 50% of my CPU with nothing else running. even with allot of other stuff it is still way way way high. really in very bad way.




lots of issues since upgrading to collection4

analog lab nothing below c3 issue
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83579.0

solina bug with reverb massive CPU issue
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83554.0

matrix 12 skipping voices issue
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83577.0

matrix 12 massive CPU issue
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83576.0

vox reverb cpu issue
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83578.0

matrix 12 voice sound change issue after first 12 voices
http://forum.arturia.com/index.php?topic=83603.0
« Last Edit: December 07, 2014, 03:59:32 pm by boof »

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: massive CPU usage
« Reply #1 on: December 05, 2014, 09:37:05 pm »
Hi boof

I see your running hyperthreading

Hows that working for you and realtime audio process i never had any luck with it

Have you any power settings that are generally advised to switched off on as well ( C states speedstep turbo) etc ?

What results do you get from thesycon dpc latency checker ?


boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #2 on: December 05, 2014, 09:56:09 pm »
I never tried anything else to be honest. It has always worked for me. had issues with CPU throttling for a bit but disabled that in the BIOS and everything was fine


Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.406
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: massive CPU usage
« Reply #3 on: December 06, 2014, 03:42:53 pm »
Hi, if your having trouble with cpu hit, lower the voice count , on the voice page . i had been testing this for months and the cpu has come down a lot . for the dev team this has been a programming monster . not sure there going to get the cpu down much more .i did request a button on the gui to change to 6 voices (matrix 6) but didn't get a reply .maybe ill do a poll to see if users would like this feature.


terrym

TerryM
ARTURIA Tester for Audiofuse, Micro freak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE ,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute.se,
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL5, Synclavier v.Minibrute2s

boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #4 on: December 06, 2014, 04:08:31 pm »
Hi Terry,
Thanks for the suggestion. Although I have already found that I can easily take advantages of all 12 voices cutting that down to 6 would really limit its potential..

 Based on your comments would it be correct to say that the cup usage like I indicated in the screen shot in my original post is the expected norm for the m12?

I do have issues with voices skipping and patches not saving when loading a project though that is a bigger concern to me as I wrote about in a different thread on the forum here. Thanks

JB

JohnnyL

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #5 on: December 06, 2014, 05:36:21 pm »
Yeah, the CPU hit is quite high with the Matrix 12 V. Also the CPU % indication in the plugin itself in my case seems to only indicate around 22-25%, while my Logic CPU meter now and then hits the red overload area when playing. So it seems to me that the CPU % indication is rather unsensitive and not that accurate when comparing to what my Mac as well as Logic show.
Other than this, I also had the voice skipping problem, see other topic.

boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #6 on: December 06, 2014, 05:45:47 pm »
Good to know in that "it's not just me" and might be an actual issue that needs to be addressed the more people that raise this issue that have it I would imagine the more likely it is to be fixed.  Just curious as to the hardware and so you are using?

Terrym

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.406
  • Karma: 40
    • soundcloud.com/logicaldream
Re: massive CPU usage
« Reply #7 on: December 06, 2014, 09:40:20 pm »
Hi ,the cpu is correct .as to the skipping voices problem , i don't have this and I've checked the latest build .could you tell me the build your running .
my setup is a mac pro 2010 6 core 3.33ghz  10.9osx
but you must take into account your sound card and its settings.
even though the matrix is using 50% (cpu) this is not my processor cpu but core audio load  . my cpu has 600% but my audio buffer runs out  long before processors do .
Johnnyl please note the way logic processes  you may find that its only using 1core for your matrix .and this may overload logic. check the net for how logic allocates cpu cycles
terrym

SEE SCREENSHOT
« Last Edit: December 06, 2014, 09:46:45 pm by terrym »
TerryM
ARTURIA Tester for Audiofuse, Micro freak,Kl49mkII,DrumBrute,Spark,Analog lab3,KLE ,kl88,matrix12,Semv,Beatstep,Minibrute.se,
ASC,Vcol6, Beatstep pro, VCOL5, Synclavier v.Minibrute2s

boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #8 on: December 06, 2014, 10:29:22 pm »
Hi actually,
I have had so many issues since installing the V4 updates that I said enough is enough. Fortunately, I keep images of my OS updated every 6 to 8 months and I had just updated my image literally the day before I bought the V4 update.  The update caused allot of problems with MIDI devices no longer being seen, many of the issues I have several topics on this forum,........
anyways.
I decided enough is enough and I just blew away my machine and loaded the image since the only real difference was the arturia4 update.

All my midi problems are gone now... that v4 update really messed things up...

I did go back and install the M12 and the software center. Sorry to say but wasn't worth the potential headache to even think about attempting to install solina, vox, etc.

back to the topic..
version is 1.0.0.414

I confirmed as well that when saving projects if I use the VST2 it will save the last presets that were in the M12 as opposed to the VST3 that reverts back to the init preset.

I have 8 cores @2.67 GHz overclocked to about 3GHz 12 gigs ram win 7 ultimate.
I also noticed that if I loaded 8 instances of the m12 they all hover at 35-45% CPU usage and the total CPU usage doesn't change  (i.e not cumulative)

sound card is presonus vsl1818 ASIO driver
device block and internal block size both set to 256 samples at 48.0 kHz

Also since falling back to the previous OS image and removing the VST3 I haven't gotten the skipped voice problem (i might be speaking too soon I haven't really tested that yet to any decent extent)


marshallsplace

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
    • twitter
Re: massive CPU usage
« Reply #9 on: December 07, 2014, 07:39:56 pm »
I have a CPU running out of capacity too with Matrix-12 (I've 4 cores + 4 HT running up to 3.4GHz in Cubase)

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: massive CPU usage
« Reply #10 on: December 07, 2014, 08:44:40 pm »
Hi marshall

Have you read these knowledgebases for cubase regarding HT and asio guard

Some people rate HT for realtime audio and mac users have no choice

The way it core juggles doesnt make sense for a constant thread of data stream

Also turbo slows one core down to cool speeds one up to handle work faster which means its does
the same clever scheduling involved in HT which is fine for things like video rendering where it knows or
can guess whats coming next but no good for realtime audio


I dont want to get into a debate about it because i believe each to there own

And i dont have your setup it might work better for you personally

Heres the stienberg links

https://www.steinberg.net/nc/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/optimizing-windows-for-daws.html

https://www.steinberg.net/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/details-on-asio-guard-in-cubase-and-nuendo


https://www.steinberg.net/nc/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/hyper-threading-and-asio-guard.html



Regarding cpu usage

In the screencap at the bottom

I have 7 instances of analog lab using presets for 3 matrix's 1 csv80 3 solina's

There is also 3 instances of spark 

Im also running fx

As you can see the Realtime peak vst peformance is about as much as i would want to push it
in a production when everything is triggering

So its what Terrym has explained above cpu and ram are fine its audio core IO Load

I know your using the full plugin so the gui and  editing faciltys may take more resources

I have the matrix demo i will test 8 instances triggering and post a screen cap

hardware wise

i7 32gb 1833mhz ram

Komplete audio 6 48000hz 256ms usb buffer 1 ms

Output latency 9.6 ms

marshallsplace

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: 0
    • twitter
Re: massive CPU usage
« Reply #11 on: December 07, 2014, 08:59:16 pm »
Thanks kickwizard - that gives me another avenue of using Analgue Lab to see if it can be contained :)

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: massive CPU usage
« Reply #12 on: December 07, 2014, 09:25:48 pm »
No worrys marshall

Ok quick test

8 instances of the matrix loaded in GUI open

All looped each playing a single note

I will be honest i cant complain how that peformed

It was on my test OS (full of junk) not may DAW side ( i dual boot windows 7)

Heres the screen cap with task manager and vst peformance to the right
« Last Edit: December 07, 2014, 09:28:50 pm by kickwizard »

boof

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 46
  • Karma: 0
Re: massive CPU usage
« Reply #13 on: December 08, 2014, 01:38:32 am »
I can also load 8 instances without problem and they all trigger. But it is somewhat irrelevant as its still 40% of my CPU being used and is way way way too high as that then makes little room for other plug ins to function.  as it then quickly becomes a problem

the CPU needs to be lowered to make the m12 a viable plug in.

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 227
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: massive CPU usage
« Reply #14 on: December 08, 2014, 11:53:06 am »
Hi boof im sorry i have reread your original post and i understand what you mean now

I thought you where talking under load not idle

Do you think its a compatibilty issue with presonus

As i have different results of one matrix on idle in cubase

I think im using the same version plugin vst3 64 bit

What its like in standalone

Heres both the caps so you can do a comparasion

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.13 | SMF © 2016, Simple Machines