July 14, 2020, 08:17:45 am
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: basic question  (Read 249 times)

katblack1666

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: 0
basic question
« on: June 26, 2020, 08:16:30 am »
Hi,
 I am new to using midi keyboards and have just bought a keylab essential 49. I am really sorry this is such a basic question but I am having trouble starting up.

I have registered my product and downloaded analog lab, midi control center and Arturia Software center.  Keylab is attached properly to my computer and lights up.
I have watched the initial tutorial videos and followed along up to the point where it says "press 'map select' then the Analog Lab pad.  Analog lights up on the display. I press the Cat/char button and turn the main knob to change settings but the display just stays with 'Analog Lab' and no options come up- as they seem to do automatically in the tutorial. Then (the guy in the tutorial) seems to just play and be heard.

I can't go past this and don't know who to ask for help- so... HELP!

I just want to do basic stuff ( at first) for my songwriting- but can't even get the most basic things happening- like sound!

Any suggestions welcome
1
Many thanks, Katie

Koshdukai

  • Beta-testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 626
  • Karma: 29
Re: basic question
« Reply #1 on: June 26, 2020, 10:15:26 am »
Hi,

Mandatory initial basic questions:
1 ) Are you using a Mac or Windows computer?
2 ) Were you running the Analog Lab 4 software on your computer while you had your KeyLab connected to it through USB ? ...if not, try to find in your computer the "Analog Lab 4" application and start it.
3 ) If yes, does it show at the bottom of the Analog Lab 4 window, a cogwheel icon next to "MIDI Controller: KeyLab Essential" ? If not, click on whatever name it shows (maybe "Generic MIDI Controler"?) and it'll show a list of MIDI controllers. Select "KeyLab Essential"

Regarding no sound coming out:
4 ) Can you see a graphical representation of a keyboard on the Analog Lab 4 application, at the bottom? If not, next to the "KeyLab Essential" reference I mentioned above, to the right, there are some icons, the second is a 5 key keyboard icon. Click on it to turn it blue, if it's white.
5 ) If yes, does clicking on the keys of that graphical keyboard make any sound ? If not, click on any of the presets in the list above, in the center and try again.

Now about both issues:
6 ) Still no sound or still no control of the Analog Lab 4 software through the KeyLab? Click on top left corner of the Analog Lab 4 window where it has an Arturia logo, a blue (A) and "Analog Lab" text, then select "Audio Midi Settings"
7 ) In the Audio Settings, check if there's a Device selected and at least 1 of the entry(ies) selected in the Output Channels. Try clicking the button below "Play" to hear a Test Tone.
8 ) In the MIDI Devices section, check if "Arturia KeyLab Essential 49" is selected.

Did any of these helped? :)


PS: The first time you run Analog Lab 4, it should open the "Audio Midi Settings" automatically, to make sure your audio is working properly.
Also on that first run, it suggests you to go through its own tutorial, which is a good idea to follow if it's your first time using Analog Lab 4 :)
« Last Edit: June 26, 2020, 12:28:41 pm by Koshdukai »

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.13 | SMF © 2016, Simple Machines