July 02, 2020, 10:22:44 am
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News:

Arturia Forums



Author Topic: Filter Amt does not send CC  (Read 244 times)

angstrom

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: 0
Filter Amt does not send CC
« on: January 18, 2020, 04:12:59 am »
Hi, I mailed support about this but I thought I'd try here too.

Almost every other dial on the MicroFreak sends MIDI cc, but the Filter Amt dial sends nothing at all.

If I open up MIDI control center and look at the MIDI console view I can see a MIDI monitor of all the keypress and CC events I'd expect , so Attack, Decay/release and Sustain all send CC's but the Filter Amt knob sends nothing at all.

is this normal?
I'm on the latest firmware, 2.03.  I haven't tried it with the previous firmware.

ShapedNoise

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: 0
  • Hi all!
    • Kirke Godfrey
Re: Filter Amt does not send CC
« Reply #1 on: January 18, 2020, 04:20:52 am »
annoying isn't it.
Stay Safe.

Trevor42

  • Apprentice
  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 60
  • Karma: 0
Re: Filter Amt does not send CC
« Reply #2 on: January 18, 2020, 02:53:38 pm »
The amp env is analogue maybe this knob did not get digital control due to this.
Juno 6, Poly 61, Casio CZ-1, Moog MF-105M, Digtech Talker, Microfreak, Ipad (AUM), Pianotech, Modular and Ableton.

angstrom

  • Apprentice
  • Apprentice
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: 0
Re: Filter Amt does not send CC
« Reply #3 on: January 19, 2020, 02:14:07 pm »
The amp env is analogue maybe this knob did not get digital control due to this.

I don't think any knob on this device is "analogue" as they all store their parameter values into presets (digital memory) and the same Env knob can be recorded into onboard sequences (a digital memory buffer).  So there's certainly both static and dynamic  data reading/writing on this knob ... but for some reason it's not sending or receiving MIDI.   ???

Germain.arturia

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 350
  • Karma: 15
  • arturia test team
Re: Filter Amt does not send CC
« Reply #4 on: January 20, 2020, 10:49:09 am »
HI everyone,
yes this specific filter amount knob is not sending any CC. 2 reasons for this :
- this knob in fact emulating the "env to cutoff" connection in the matrix. when turning this knob, you may have noticed that is connection is lit up in the matrix, and the screen is also reflecting this use.
- this knob is bipolar(-100+100), which complicates CC handling.


sorry for the inconvenience, we still seeking a way to improve this.
best,

ShapedNoise

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: 0
  • Hi all!
    • Kirke Godfrey
Re: Filter Amt does not send CC
« Reply #5 on: February 25, 2020, 10:13:58 pm »
Hi Guys,
Start by saying I really LOVE the MF, but its entire midi spec is a ClusterF#&^
Your using CC10 that is Defined in the midi spec as PAN means that adjusting the OSC WAVE sends a PAN controller to anything that's connected.
CC10 is PAN Can you PLEASE re think the entire way you have implemented Midi.
a True Local Off and using CC ranges that are not in general use 20-59 etc would be a huge improvement
Stay Safe.

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.13 | SMF © 2016, Simple Machines