Arturia Forums

Controllers => KeyLab => KeyLab Users Community => Topic started by: ben arturia on January 02, 2014, 02:30:26 pm

Title: KEYLAB WITH REASON
Post by: ben arturia on January 02, 2014, 02:30:26 pm
Hi all !

Here is a very useful codec to use your Keylab with Reason.
==> Reason with a keylab (http://www.arturia.com/downloads/keylab/codec/Keylabs-Reason_v2.zip) <==

Reason allows you vast control over the software using their REASON REMOTE protocol.
To access these features you will need to configure your Keylab and install the   
Reason codecs. Once you have loaded the correct preset into your Keylab, and
installed the Reason codecs, you will have access to transports, loop, metronome on/off, count   
in on/off, track and preset selection and some level of control for most devices within Reason.

Enjoy !

Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Aldred411 on January 02, 2014, 05:51:21 pm
any chance there could be one for the mpc software as its got it own control surface mode.The transport controls work except loop via mmc.Do you have any plans for any soft synth templates like halion sonic etc
thanks
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 02, 2014, 08:41:52 pm
Hi all !

Here is a very useful codec to use your Keylab with Reason.
==> Reason with a keylab (http://www.arturia.com/downloads/keylab/codec/Keylabs-Reason_v2.zip) <==

Reason allows you vast control over the software using their REASON REMOTE protocol.
To access these features you will need to configure your Keylab and install the   
Reason codecs. Once you have loaded the correct preset into your Keylab, and
installed the Reason codecs, you will have access to transports, loop, metronome on/off, count   
in on/off, track and preset selection and some level of control for most devices within Reason.

Enjoy !

Thank you very much for this! Gonna give it a try tonight  ;D
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 02, 2014, 09:33:52 pm
All installed and working great, although it took some time due to the fact that my Keylab61 isn't working properly with my iMac and OS X10.9 :(

Finally got the iMac to see the Keylab and installed the maps. Works great! Thank you :)
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: dallasbear on January 05, 2014, 07:20:35 am
Hi, I just got KeyLab 61.  I was unable to accomplish this in the MIDI Control Center.  Several of the buttons are greyed out and unclickable.  I did all the firmware updates and installations and etc.  I can use it in Reason as a general midi controller but no special mapping. 

I can load the Reason map into the MCC but the following are not clickable:

Synch button is not clickable

Nothing in the Memories window is clickable.  I cannot store, recall or anything.  I cannot store the Reason map into it the way the instructions say.

I did the firmware update but it still says "Firmware Revision: Unknown".

Did I just waste a bunch of money?


Reason 7 + Win 8 here.

Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: ben arturia on January 13, 2014, 09:13:40 am
Hi dallasbear,

The Midi Control Center version you have is not compatible with windows 8.
We are working on it and this version should be ok now :
https://5.135.188.26/owncloud/public.php?service=files&t=405ed565dea29a642251ea8a63687de7

tell if it's better with this one
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 14, 2014, 10:51:10 am
Hi dallasbear,

The Midi Control Center version you have is not compatible with windows 8.
We are working on it and this version should be ok now :
https://5.135.188.26/owncloud/public.php?service=files&t=405ed565dea29a642251ea8a63687de7

tell if it's better with this one

Hi Ben,

Any idea when an updated version of the Midi Control Centre will be available for OS X 10.9?
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: ben arturia on January 14, 2014, 11:27:05 am
You can try the one i've posted just before.
It should work great on 10.9 and 8 now. The only problem we have to fix now is with the minilab. But this version should be ok with all other products.
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 14, 2014, 08:13:35 pm
You can try the one i've posted just before.
It should work great on 10.9 and 8 now. The only problem we have to fix now is with the minilab. But this version should be ok with all other products.

Hi Ben,

Thanks for this. First impressions seem to indicate that the bugs have been fixed. Will give it a more rigorous test at the weekend  ;D
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: ben arturia on January 15, 2014, 02:36:34 pm
Cool ! 8)
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 16, 2014, 07:25:45 pm
You can try the one i've posted just before.
It should work great on 10.9 and 8 now. The only problem we have to fix now is with the minilab. But this version should be ok with all other products.

Sadly, I'm still having problems here. The Keylab still creates 2x ghost USB MIDI devices and is not always present when switched on. This is getting incredibly frustrating now.
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: ben arturia on January 17, 2014, 02:47:24 pm
Did you try to delete all grey MIDI device from Audio Midi setup ?
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 17, 2014, 06:34:17 pm
Did you try to delete all grey MIDI device from Audio Midi setup ?

Yes, But they keep coming back. I've run out of ideas.
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Mathieu Arturia on January 20, 2014, 03:02:36 pm
The MIDI Control Center fix for Mac 10.9 and Windows 8 is officially released here:
http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=14924.0 (http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=14924.0)

Please try this version and tell us if it works for you. You might have to remove your Keylab from Audio MIDI Setup.
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Failed Muso on January 20, 2014, 11:17:51 pm
The MIDI Control Center fix for Mac 10.9 and Windows 8 is officially released here:
http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=14924.0 (http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=14924.0)

Please try this version and tell us if it works for you. You might have to remove your Keylab from Audio MIDI Setup.

Hi Mathieu,

Thanks for this. Sadly, I'm still having the same issues. I installed the new version of MCC, removed the Keylab61 and the 2 ghost USB devices it created and on the first switch on of the Keylab, it all worked fine. However, it still created those 2 ghost USB devices in the MIDI manager. And after rebooting, it failed to find the Keylab 61, with MCC reporting an error, stating that it failed to open the device.

All my other USB based controllers (Akai MPK49, Behringer UMA25S, Korg nanoPAD, Korg nanoKONTORL all hot plug with zero errors, yet Keylab can take anything up to an hour sometimes to be recognised, and then only after repeated reboots of the controller.

I am very close to returning the product as I've probably only been able to use it for a couple of hours since it arrived in December :(
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: Browntonian on February 08, 2014, 09:17:18 pm
Just got my KeyLab 49 this past Tuesday. Here are some of the minor issues I came across and got past with a little effort.  Hopefully some of this might help?  I don't know.

Installed it and it worked great after I did the firmware update.  Before that the Chords pads werent functioning correctly in Analog lab.

Reason works great, but if I have the midi control center open it wont let me select the keylab, says the midi channel is busy?  Closed the midi control center and all was right with the Lab in reason.

The only other issue I had was maybe because of Windows 8.1.  It says that if certain propellerhead folders don't show up, to select ALL USERS in C/Users/All users which isn't there,  I think it's been changed to "PUBLIC" so I created the folders within this folder and it showed up after that as long as midi control center was closed.

I had a small amount of trouble but it was logical to figure out.  This is my first midi controller or synth ( I am mainly a guitar player and I sing) and I thought it was going to be harder than it was.  As of now I have no problems that I am aware of (probably because of my ignorance if there are any issues remaining), and I am very happy with this purchase.   
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: kickwizard on February 08, 2014, 09:52:49 pm
Good to hear your up and running

Its a single generic usb driver only one app can have access to it at one time

Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: samuelschoemaecker on November 24, 2017, 12:48:14 pm
Dead End here too...
REason has evolved so much since 2014 !

Can you make it plain to all Reason users that Arturia is not supporting Proppelerheads Reason and will not help.
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: DanBailiff on February 11, 2018, 12:42:03 am
Hi all !

Here is a very useful codec to use your Keylab with Reason.
==> Reason with a keylab (http://www.arturia.com/downloads/keylab/codec/Keylabs-Reason_v2.zip) <==

Reason allows you vast control over the software using their REASON REMOTE protocol.
To access these features you will need to configure your Keylab and install the   
Reason codecs. Once you have loaded the correct preset into your Keylab, and
installed the Reason codecs, you will have access to transports, loop, metronome on/off, count   
in on/off, track and preset selection and some level of control for most devices within Reason.

Enjoy !

This link seems to be broken. I am trying to use my Keylab 88 with the Reason 10 Demo. The list of controllers does not include the 88, and the general MIDI controller doesn't provide the support for controlling Analog Lab 3 parameters. Can we please get an update ASAP?
Title: Re: KEYLAB WITH REASON
Post by: emphatic on October 05, 2018, 02:53:32 pm
Hi, I just posted a fresh remote file for Reason in this topic: https://forum.arturia.com/index.php?topic=91398.0