Arturia Forums

Hardware Sequencers => KeyStep Pro => KeyStep Pro - Feature Requests => Topic started by: AmericanBuzz on October 12, 2020, 07:04:43 pm

Title: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: AmericanBuzz on October 12, 2020, 07:04:43 pm
It really upsets me that KeyStep Pro has less functionality than Keystep 37, even when KeyStep Pro is twice the price as Keystep 37. Why can't Strum Mode and the Chord Mode features found on KeyStep 37 be ported over to KeyStep Pro??

Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on October 12, 2020, 08:18:17 pm
It really upsets me that KeyStep Pro has less functionality than Keystep 37, even when KeyStep Pro is twice the price as Keystep 37. Why can't Strum Mode and the Chord Mode features found on KeyStep 37 be ported over to KeyStep Pro??

I am feeling exactly the same way.  I have already mentioned this to support and put a request in.  I was told it would definitely be a nice feature to port over, but both machines are developed from separate teams and there is no guarantee this will happen.  None the less it is logged and hopefully in the future, we will see such implementation. 

I would put a request into support yourself, on the same topic.  The more noise is made about this, the better the chances of it happening.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: AmericanBuzz on October 12, 2020, 08:47:55 pm
Can you provide a link or details for exactly where I should contact support?
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on October 13, 2020, 03:32:54 am
Can you provide a link or details for exactly where I should contact support?

Just contact technical support via their webpage.

https://www.arturia.com/support/askforhelp

Best of luck and thanks for doing this.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: TinyVince on October 13, 2020, 05:29:46 pm
Hopefully one team will explain functions to the other team soon.Keyword globald transpose or transpose without by pressing a button.
To smile about such attempts at explanation ! ;D
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on October 13, 2020, 07:34:57 pm
Hopefully one team will explain functions to the other team soon.Keyword globald transpose or transpose without by pressing a button.
To smile about such attempts at explanation ! ;D

I hear ya.  I would love to be able to transpose sequences and arps externally, from a DAW for instance, instead of always having to do it manually, by pressing and holding the transpose button with each change, as you mentioned.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: donnied on January 17, 2021, 10:08:16 am
+1

That killer 37 Chord mode is a must upgrade for Pro. Code base could be merged I believe
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on January 17, 2021, 02:25:52 pm
+1

That killer 37 Chord mode is a must upgrade for Pro. Code base could be merged I believe

I seriously hope so. Would definitely up the game.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: enzee on February 15, 2021, 03:25:49 pm
+1
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: BigFknRobots on March 02, 2021, 12:12:57 pm
oh wow

this is great

https://www.youtube.com/watch?v=clSPULzvveY
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Zonic on March 25, 2021, 04:51:43 pm
Registered only to bump up this requset. Been holding off on the Keystep Pro for some months now waiting to see if this will be added.

This is the deal breaker for me.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Xinod on March 27, 2021, 10:37:28 pm
Keep holding. Iím starting to doubt even a reliable firmware will ever get finished!
Buy the 37 if you like the features, Iíve bought the pro and regret it.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: cnps on March 30, 2021, 08:48:52 pm
This is an absolute must for a sequencer come on... I don't want to have to dive in my DAW to find an extra chord plugin
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Zonic on May 14, 2021, 08:47:24 pm
From what I can see, this feature fell a bit short. Not too much out yet, dont own it. Any one can confirm strum and chord mode as in Keystep 37 is way superior!?

From the look right now, this is disapointing.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on May 14, 2021, 09:25:50 pm
From what I can see, this feature fell a bit short. Not too much out yet, dont own it. Any one can confirm strum and chord mode as in Keystep 37 is way superior!?

From the look right now, this is disapointing.

I think it looks and acts incredibly.  Certainly better than nothing, which is what the Pro is doing, in this regard.  I really wish the Pro had this.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: optofonik on June 25, 2021, 08:04:36 pm
I bought the Keystep 37 a couple of months ago after watching LoopOp's YT review. The KS37 features, absent on the KSP, have been invaluable in achieving my goals. The "Chord", "Strum"and "Pattern" arpegiator (no small thing) features, are some of the things that sold me on the KS37 due to the experimental possibilities(see this part of the video https://www.youtube.com/watch?v=I3iaHNIJFsg&t=1241s).

It never occurred to me that the Keystep Pro wouldn't be an expansion of the Keystep 37 feature set; not in my wildest fevered dreams would I have thought otherwise. I'm glad I found this in time to cancel my Keystep Pro order. I certainly won't be buying two more KS37s; the one will have to suffice. Hopefully Arturia will realize their blunder and release a Keystep Pro that's actually an upgrade to the 37.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: cnps on June 26, 2021, 12:16:08 am
I bought the Keystep 37 a couple of months ago after watching LoopOp's YT review. The KS37 features, absent on the KSP, have been invaluable in achieving my goals. The "Chord", "Strum"and "Pattern" arpegiator (no small thing) features, are some of the things that sold me on the KS37 due to the experimental possibilities(see this part of the video https://www.youtube.com/watch?v=I3iaHNIJFsg&t=1241s).

It never occurred to me that the Keystep Pro wouldn't be an expansion of the Keystep 37 feature set; not in my wildest fevered dreams would I have thought otherwise. I'm glad I found this in time to cancel my Keystep Pro order. I certainly won't be buying two more KS37s; the one will have to suffice. Hopefully Arturia will realize their blunder and release a Keystep Pro that's actually an upgrade to the 37.

Damn, thanks for highlighting this part of the video, I totally missed it out... makes me want to buy a 37 but I don't have space to have both... is there any chance the KSP could have the features you listed above in a future firmware update @Arturia team?
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: Andrew Henderson on June 26, 2021, 12:29:30 am
I have already requested this, officially.  No word yet though, however.  I would seriously write to Arturia and let them know your desire for such features.  The more noise there is about their absence, the better the chances of them being implemented.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: cnps on June 26, 2021, 07:47:50 pm
I have already requested this, officially.  No word yet though, however.  I would seriously write to Arturia and let them know your desire for such features.  The more noise there is about their absence, the better the chances of them being implemented.

Totally yes, I'm gonna do that right away!
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: allreddv on August 31, 2021, 08:14:25 am
Bumping this also.  I have two key step PROS,   sucks to have envy of the 37. 
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: cnps on October 21, 2021, 10:00:45 pm
Bumping this also.  I have two key step PROS,   sucks to have envy of the 37.

I don't know what to do, my heart tells me to go for the 37 on top but I already have the KSP and not much space left...

I guess I have no choice but to wait for the Keystep Pro II, because I don't see these features being implemented in the current KSP anytime soon.
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: nuggetz on October 22, 2021, 08:02:19 pm
I dont think they'd implement anything that doesn't fit what's already inscribed on the keyboard. I could be wrong but has anyone ever seen a function be implemented via firmware that would be totally hidden from the user? All the arp modes are listed right above the keys in blue so I'd be curious how they would implement this? Something like tap shift and twice and hold and hit Up are to strum up?
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: masodu on December 31, 2021, 11:06:03 am
I personally believe that strum mode should have never existed in the first place. The only reason it exists is because of the ease of use for beginners who are just starting to play guitar. They pick up a guitar and they want to be able to play a song right away, so Rock Band (or any other rhythm game) gives them a special button that allows them to strum all 6 notes on the fretboard at once. So they can play their favorite song they always hear on the radio while they drive or whenever they have down time.

The problem with this is that it trains new players to play using one hand when there are really two hands involved. Strumming has a purpose in music. It accentuates certain parts of a song and makes it more enjoyable, but you can't strum with one hand and play a lead part with another hand at the same time. The only way this works is if you have four people playing the same song all playing different parts at once, which isn't how real bands work.

https://www.tcswebmail.info/ (https://www.tcswebmail.info/) https://www.upsers.fyi/ (https://www.upsers.fyi/) https://www.prepaidgiftbalance.fyi/ (https://www.prepaidgiftbalance.fyi/)
Title: Re: WHY don't we have STRUM MODE and CHORD MODES?
Post by: MajorFubar on December 31, 2021, 11:43:04 am
Unfortunately there's numerous weird inconsistencies in their product ranges which don't make sense to me yet must have done to the design engineers. For example the KeyStep has aftertouch, which is great, but the MiniLab, which comes equipped with a whole bunch of presets in Analog Lab which need aftertouch, does not. Unfortunately that can't ever be patched by a firmware update.