November 26, 2014, 06:32:08 am
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: Tech Support isn't helping much, maybe the forum can?  (Read 668 times)

The01Habiitat

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: -2
Tech Support isn't helping much, maybe the forum can?
« on: November 29, 2011, 12:53:51 am »
i have 3 problems.
1. When i open Ableton 8.2.6 and access the spark, which is running as a vst, it loads and asks me to go into my preferences and turn off the private midi in and out. the problem is that ableton tells me its already off, only public is illuminated.
2. Ive assigned midi notes to the patterns in my pattern bank as follows, note 0 is assigned to bank A pattern 1, note 1 is assigned to bank A pattern 2, note 2 is assigned to bank A pattern 3, and so on through pattern 6. ive saved on ableton and inside of spark and when i reopen ableton, spark hasent retained the midi assignments.
3. when i reassign all the midi notes, and launch them individually in the clip menu, weather its from my apc40 or by clicking the mouse on the clip that corresponds to the midi note to launch the pattern it skips the first count. it stays in sync with the song but on that initial launch it misses 1 on the step sequencer in spark.

Kevin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.542
  • Karma: 82
    • http://www.arturia.com
Re: Tech Support isn't helping much, maybe the forum can?
« Reply #1 on: November 29, 2011, 09:39:55 am »
Hi,
see my answer below.

i have 3 problems.
1. When i open Ableton 8.2.6 and access the spark, which is running as a vst, it loads and asks me to go into my preferences and turn off the private midi in and out. the problem is that ableton tells me its already off, only public is illuminated.

If the port are disabled, just click on the "Don't show his message again" button. Actually, Spark is not able to know if the DAW opened the ports so it shows this messages even if they are not.

Quote
2. Ive assigned midi notes to the patterns in my pattern bank as follows, note 0 is assigned to bank A pattern 1, note 1 is assigned to bank A pattern 2, note 2 is assigned to bank A pattern 3, and so on through pattern 6. ive saved on ableton and inside of spark and when i reopen ableton, spark hasent retained the midi assignments.

These assignment should be saved by Spark. If they are not this may be a bug, can you give me your exact setup?

Quote
3. when i reassign all the midi notes, and launch them individually in the clip menu, weather its from my apc40 or by clicking the mouse on the clip that corresponds to the midi note to launch the pattern it skips the first count. it stays in sync with the song but on that initial launch it misses 1 on the step sequencer in spark.


Does it happens only at when it starts or each time you change a pattern?
Kevin
Soft Arturia

The01Habiitat

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: -2
Re: Tech Support isn't helping much, maybe the forum can?
« Reply #2 on: November 30, 2011, 03:13:05 am »
Thanks for the info about the private midi issue.

the specs of my machine:

Model Name:   MacBook Pro
  Model Identifier:   MacBookPro6,2
  Processor Name:   Intel Core i7
  Processor Speed:   2.66 GHz
  Number Of Processors:   1
  Total Number Of Cores:   2
  L2 Cache (per core):   256 KB
  L3 Cache:   4 MB
  Memory:   4 GB
  Processor Interconnect Speed:   4.8 GT/s
  Boot ROM Version:   MBP61.0057.B0C
  SMC Version (system):   1.58f16
Im running Version 10.6.8 and i have the latest version of SPARK and i use it inside of ableton 8.2.6
I might add that when i was running the previous version of spark, i didn't have the issue with the midi notes not saving inside of spark. If i closed ableton and came back and relaunched it id have to "relearn" the notes to spark.

As for the issue about the patterns starting late, its every pattern when i switch via the reassigned midi notes. if i press the pattern button on the spark hardware or the spark software it switches immediately because thats what i have it set to in preferences. its almost as if the midi notes start the pattern an 8th note late, however it doesn't throw the beat off time because the snares and everything else are still in the right place. i know this because i use a blank pattern to cut my drums on pattern A1. Using the numbered buttons on the spark step sequencer, if 1, 5, 9, and 13 is a kick in a 4/4 beat and the snares are on 5 and 13, the beat wont start on the 1, it'll start on the 3 thus skipping or just not playing the first kick, the snares still hit where they're supposed to. when i switch to pattern A1 to cut my drum beat, I will hear the kick on the 1 button from the previous pattern and then A1 starts on button 3.
Id really like this to be solved as i like this machine a lot due to the hardware aspect of it, im a hardware kind of guy and software seems to be where its going, and i can live with that if there are more hardware devices that work with software but the software needs to work a little better than this.

I hope that wasn't too confusing. or boring. or whiny.
Clinton

pedzola

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 8
  • Karma: 0
Re: Tech Support isn't helping much, maybe the forum can?
« Reply #3 on: March 21, 2012, 03:06:21 pm »
Midi pattern switches in Ableton Live missing the downbeat is the same problem I posted about.  I would also like an answer on this.


 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.8 | SMF © 2014, Simple Machines