October 23, 2014, 01:13:32 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9  (Read 3093 times)

ben arturia

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 534
  • Karma: 32
KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« on: February 11, 2014, 03:44:37 pm »
Hi All !

We have been working on an useful script to map your Keylab with Live 8 & 9.

We have it setup so that the BANK 2 knobs and SLIDERS work with Live. This way you will still have the BANK 1 knobs and SLIDERS working with your Analog Lab software.

Bank 2 button :


The mapping that we created for use with Ableton allows you the following:
•   Control 16 pads in and Ableton Drumracks instrument – when you change the bank position the pads will automatically map to the right bank of pads.
•   8 knobs control the first 8 parameters that are assignable/pre-assigned in Live Devices
•   8 volume controls in the mixer
•   Master Level
•   8 Track Record Arms using the assignable switches
•   Transport controls - PLAY, STOP, RECORD, REWIND, FORWARD and LOOP on/off



Please read carefully the pdf tutorial. ;D

In order to make it works you will need to configure your Keylab 25 49 or 61 with the  Unified Midi Control Center.

For Keylab 25 users please download Ableton Live Script HERE.

For Keylab 49/61 users please download Ableton Live Script HERE


Enjoy !

« Last Edit: October 17, 2014, 09:26:10 am by ben arturia »
.......testing.......

steveonbass

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #1 on: February 13, 2014, 02:57:25 pm »
Absolutely fantastic, thank you so much!

I'm using Ableton live with my Keylab 49.

Bank 2 knobs are working fine, faders and master volume work well too.

The 16 pads mapped instantly to the instruments in a drum rack. This was one of the reasons I bought the Keylab in the first place so I"m very pleased it now works.

***One issue; I still can't get the transport controls to work!***

Thanks and all the best,


Steve

« Last Edit: February 13, 2014, 02:59:01 pm by steveonbass »

ben arturia

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 534
  • Karma: 32
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #2 on: February 13, 2014, 03:51:11 pm »
Thanks !
No transport !?
Are you sure you didn't tweak Live settings ?
.......testing.......

steveonbass

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #3 on: February 13, 2014, 03:56:20 pm »
I followed the instructions in the pdf.

In Live's Control Surfaces I have 'Arturia KeyLab 49-61' and in Input I have 'KeyLab 49'.

In the MIDI Ports section I have 'Input: Arturia KeyLab 49-61; 'Track' and 'Remote' selected.


steveonbass

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #4 on: February 14, 2014, 10:31:48 am »
By the way, 'Loop on/off' works fine. It's just the other transport controls don't work.

saintjoe

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #5 on: February 15, 2014, 03:52:49 am »
Transport not working for me either in Live 9 Suite. Loop on/off works but I have to hit it twice to get it to change each time so the on/off is not always in sync  with the light of the button. None of the other transport controls are working though.

prakashsi

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #6 on: February 16, 2014, 07:17:13 pm »
Thanks so much for this!

prakashsi

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #7 on: February 16, 2014, 07:58:42 pm »
Is this hackable to turn the 16 pads into a step sequencer? I don't think it is possible, but it would be an amazing breakthrough if someone knew how to modify the script so that you can hit a key on the keyboard and activate the 16 pads as a 16 pad step sequencer for a clip and have it setup so that you could hit any key on the keyboard to show its' respective step sequence across the pads. Wonder if it is even possible, it would give Arturia Keylab a huge advantage!

Mombas

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #8 on: February 24, 2014, 04:10:52 am »
Followed the pdf, and my transport controls are working fine, except the leds that do not sync.

saintjoe

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #9 on: February 24, 2014, 04:40:13 am »
You on Mac or PC?

saintjoe

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 5
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #10 on: March 28, 2014, 04:53:34 am »
So far I can get everything except the track record arm buttons to work. They don't work at all, well, if I manually enable the rec I can get a few of the buttons to disarm it, but they buttons don't line up, sometimes I can get buttons 1-3 to turn of any track, and the others ones don't work at all.

Also the mod wheel stops the sequencer playback.
« Last Edit: March 28, 2014, 05:06:29 am by saintjoe »

prakashsi

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #11 on: April 10, 2014, 04:08:39 pm »
Has anyone figured out how to get the Keylab 61 to work with Ableton Live in Blue Hand mode? That way, whenever you pick a synth, it will automap to the keyboard.

If we had this, we could all start working on creating presets for the Arturia synths with the parameters in a logical way. Then, any time you want to play the Arturia Jupiter, for ex, you could load the preset and the 10 knobs and 9 faders would automatically map to that synth (actually since there are 2 banks, it would be 20 knobs and 18 faders as well as some switches). This would allow the user to start playing these synths like real synths instead of tweaking with a mouse.

I would hope Arturia would release this themselves as most Midi controllers from other companies have it setup for the blue hand to work automatically.

kirklea70

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #12 on: April 20, 2014, 04:43:23 pm »
Hey there, since the most recent Ableton Live update to v9.1.2 there has been a change to the scripting and the scripts that did work under v9.1.1 no longer do. There has even been a change to the folder where the scripts are to be stored, e.g.

-On pc/windows 7 : inside "C:\ProgramData\Ableton\Live 9 Suite\Resources\MIDI Remote Scripts"
-On a mac right-click the Live application you use (there might more than one installed!) and select "view package content", then browse to "App-Resources/MIDI Remote Scripts".

Is there any chance we may expect updated scripts that work with the latest version?

Many thanks,

Kirk.

kickwizard

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 125
  • Karma: 15
    • My soundcloud
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #13 on: April 20, 2014, 06:04:29 pm »
If you replace and don't install side by side it still copies the user remote scripts over

So they haven't removed that function

I maybe wrong but if they ceased support on user remote scripts ,they would remove this

The location you listed is for surface scripts in python not the generic controller script

Can you still select the script, is it still listed

I assume it hasn't copied it over because you have installed 9.1.1 and 9.1.2 side by side

Did you put the script in the preferences folder of 9.12 ?

They haven't updated this document either

https://www.ableton.com/en/articles/remote-scripts-stop-working/

"Note: This only applies to 3rd party Python Remote Scripts. “User Remote Scripts” in Live´s preferences folder are copied automatically when updating Live."

So to recap I assume you have installed the script into the location as the original above instructions into 9.1.2 preferences  and its shown you can select it but no controls are mapped

Making this clearer will help resolve the issue

I will retest the minilab script as it goes in the same place and uses the same feature of user remote scripts


karose13

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Re: KEYLAB WITH ABLETON LIVE 8/9
« Reply #14 on: April 24, 2014, 10:36:47 pm »
Ben,

I'm interested in purchasing an Analog Laboratory 49. Do you have a script to map that one with Ableton 9 yet?

Thanks   :D

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.8 | SMF © 2014, Simple Machines