November 24, 2014, 07:56:43 am
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: Analog Lab crashes Pro Tools 11  (Read 270 times)

sgtpetter

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Analog Lab crashes Pro Tools 11
« on: July 21, 2014, 12:16:29 pm »
I have read this post about Pro Tools 10 (http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=82691.0), and wanted to say that
there are major problems using Analog Lab with Pro Tools 11 (AAX-version)  as well.

Analog Lab crashes my Pro Tools 11 when I try to save or open a session.
It happens approx. 1 of 3 times when I save and 4 of 5 times when trying to open a session. It's the problem opening sessions that frustrate me most.

Pro Tools hangs when restoring the Analog Lab instrument track (see screenshot). I have to restart my Mac to make it work again. Unfortunately, many times even that doesn't solve it!

If I remove Analog Lab from the session, it will open normally every time.

Could you try deleting all the .pref files located in this folder: Library/Arturia/Analog Lab
I've tried this many times, but it doesn't change anything.

I'm using the Universal Audio Apollo Twin as audio interface. I'm using only one instance of Analog Lab on an instrument track in my project. I have tried both Pro Tools 11.1.3 and 11.2. Analog Lab (version 1.1.0 build 345) crashes them both. My OSX version is 10.9.3.

BTW: Analog Lab standalone also crashes when launching, but works when I reopen it (without a reboot).
« Last Edit: July 21, 2014, 12:32:56 pm by sgtpetter »

sgtpetter

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: Analog Lab crashes Pro Tools 11
« Reply #1 on: July 21, 2014, 12:54:37 pm »
No fix, but I've found a workaround that may prevent others from pulling their hair out:

Hold down the SHIFT key when opening your PT-project. This will make all plug-ins inactive. Right-click the plug-ins and choose "Make Active". If you hold down CMD+ALT while doing that, Pro Tools will make every plugin on that specific insert active across all of your tracks.

So I suppose the question is: Why doesn't Pro Tools 11 crash when enabling Analog Lab AFTER opening the session?
« Last Edit: July 21, 2014, 12:59:41 pm by sgtpetter »

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.8 | SMF © 2014, Simple Machines