October 23, 2014, 05:21:21 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: Bank/Pattern control via MIDI?  (Read 591 times)

mute

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: 0
Bank/Pattern control via MIDI?
« on: May 29, 2013, 03:53:48 pm »
When I try to send bank/program control changes to the software, such as MSB/LSB 01 01 (for bank1,pat1).. nothing happens. Does Spark software support bank/program change messages? Is there another way to do it? I would like to sequence the patterns from my host rather than the song sequencer or via midi clips. I've searched the knowledge base, checked the intergoogles, and youtubes, and can't find any information. It's def not in the manual. Switching banks/patterns via MIDI should be possible.. it is for pretty much every other groovebox in existence ever.
« Last Edit: May 29, 2013, 04:00:07 pm by mute »

moley

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: 4
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #1 on: May 29, 2013, 04:36:07 pm »
Yes, you can change bank/pattern via midi.

Have a look at this post:

http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=6763.0

Hope it helps...

mute

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: 0
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #2 on: May 29, 2013, 07:13:07 pm »
That does look like it'll set me up how I want. I'll check it out when I get home today and report back later. Thanks alot for the response Moley!  ;D

moley

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: 4
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #3 on: May 29, 2013, 11:18:11 pm »
Glad to help!

Let us know how you get on....

 ;D

mute

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: 0
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #4 on: May 30, 2013, 01:42:53 am »
Moley... when you ctrl-click (or command click) on the Bank/Pattern/Pat select buttons, you're given the midi learn popup? I get the learn/midi assignment popup if I ctrl-click on pretty much everything except the Bank/Pat/Step buttons.... It doesn't show up on the other pads when I ctrl-click. I'm using the latest update. Am I missing something here? I've tried with "send midi from pads" both on and off

edit: to be more specific, this is the vst im talking about.. but the behavior is exactly the same in standalone
« Last Edit: May 30, 2013, 01:50:43 am by mute »

mute

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: 0
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #5 on: May 30, 2013, 02:01:13 am »
Well this is just stupid. It's a problem with the SparkLE GUI. If I switch to Spark Creative GUI I can assign the MIDI there, then switch back to the Spark LE GUI after I'm done. I'm submitting a bug, I can't believe no one has pointed this out yet.. maybe it was ok in the previous updates..?

moley

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 21
  • Karma: 4
Re: Bank/Pattern control via MIDI?
« Reply #6 on: May 30, 2013, 12:35:49 pm »
Ah yes, using Spark GUI not SparkLE GUI seems to be the only way to do this. 

Does seem odd... doesn't it?


 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.8 | SMF © 2014, Simple Machines