October 30, 2014, 08:04:19 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: click heard at start of some trigs  (Read 3114 times)

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
click heard at start of some trigs
« on: January 20, 2013, 12:32:33 am »
hello,

some times, i hear big clicks at start of notes.
it may occur even with smooth attacks on both adsr.
if i let an arp turn on and on, it happens from time to time...

is anybody have the same problem ?

 ???

thank you :)

edit : this is a picture from my D.A.W. with one of these :
« Last Edit: January 20, 2013, 01:03:27 am by eole »

Bruno@arturia

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Karma: 27
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #1 on: January 21, 2013, 02:18:42 pm »
Hi,
are you using the latest firmware, 1.0.2.1 available from here:

http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=12334.0

can you post an audio sample you the click, so that I can hear it?

How often does it happen? more or less.

Does it depend on the arp mode you use or notes you play?

thanks
Bruno
Arturia Hardware

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #2 on: January 21, 2013, 04:44:06 pm »
bonjour, (je continue en anglais au cas oł je ne serais pas le seul dans ce cas)

no, i'm using the 1.0.1 version (i prefered to wait for the official release of the new version. is it a bad idea ?)

this is an audio file with two differents clicks (on the attack) :
http://audioblog.arteradio.com/minibrutal/frontUser.do?method=getPost&postId=3054960&blogName=minibrutal

it may occur 3 times per minutes or only 2 times in ten minutes...
« Last Edit: January 21, 2013, 10:24:35 pm by eole »

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #3 on: January 22, 2013, 09:01:15 pm »
it seems that the clicks occurs more frequently with the lfo in free mode... strange isn't it ?

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #4 on: January 22, 2013, 09:38:08 pm »
i've just updated to 1.0.2 and the problem is still here  :-\

(sorry for the flood)

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #5 on: January 22, 2013, 11:04:55 pm »
just found that these clicks are here only when the aftertouch is assigned on the cutoff (even ih arp hold mode, without touching the keyboard anymore).

beefinator

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 135
  • Karma: 0
    • Soundcloud page
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #6 on: January 24, 2013, 10:36:36 pm »
do you maybe have any stray aftertouch messages recorded in your DAW or whatever?  Easy to accidentally do that.

if you're not using aftertouch, just flick the switch off, problem solved.  Otherwise, check in your DAW, I dunno.

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #7 on: January 25, 2013, 12:06:36 pm »
thank you for your help :)
but i've already thought about it ;)

my problem : these clicks occurs even with the arp in hold mode (and at that time, i don't send aftertouch messages at all).
yes, i can (and i already do that) switch off.

but it also means that in arp mode "on"  i can't play with the aftertouch to modulate the filter... it's just a function i like who disapear...

eole

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 11
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #8 on: February 01, 2013, 07:45:07 pm »
still no idea ?

Bruno@arturia

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Karma: 27
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #9 on: February 06, 2013, 12:22:14 pm »
Hi,
maybe it's a loose cable inside? That could explain the randomness, and very strange correlation with the aftertouch.
Can you open the machine and take a look inside, especially at the two flat ribbon cables.
I enclosed the Technote to properly open the machine.
Let me know...
Bruno
Arturia Hardware

konspirativ

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 3
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #10 on: February 06, 2013, 04:14:00 pm »
Hmm, I just tried running the arp hold with aftertouch set to cutoff, and noticed mine does the exact same thing too. I'm also on update 1.0.2.

4thnail

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: 1
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #11 on: March 01, 2013, 09:35:11 am »
Hi all

I've found the same problem; since updating the os to v.2 it only seems to happen when the arp is running with LFO saw wave doubling the beat (i.e. LFO syned to arp, arp rate ~ 9-10 o'clock, LFO rate at ~ 2-4 oc'clock.

An audible click occurs apparently at random, certainly not in time with the cycling arp. I've used an isolated power supply to exclude other possible surge sources (shower, fridge etc). It might run for fifteen seconds, or a minute, or two minutes, then just when I think I've got a clean take - 'click!'

Any advice, Bruno?

Apart from this little glitch, it's an amazing machine  :)

All best

4N

Bruno@arturia

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Karma: 27
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #12 on: March 11, 2013, 10:48:17 am »
that's weird inded .... I will check this soon and let you know.
Bruno
Arturia Hardware

Christopher Winkels

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 12
  • Karma: 0
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #13 on: March 26, 2013, 02:32:58 am »
I'm getting this clicking too.  Very annoying.

It seems to occur most frequently when the pulse wave is in use.   It does not appear to be signal level-dependent, as lowering the level on the mixer to under 50% doesn't make the pops or clicks go away.

The clicking I get is most prevalent when I'm moving the mod wheel to control cutoff.  It sounds almost as if something is shorting out as the mod wheel is waggled up and down, and the clicks usually only happens in the lower half of the mod wheel's travel.  I should mention too that my pitch and mod wheels are not perfect straight or perpendicular to the chassis.  They came from the factory with a slight (perhaps 5 degree angle) tilt.  Might that have something to do with it?

Bruno@arturia

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Karma: 27
Re: click heard at start of some trigs
« Reply #14 on: March 26, 2013, 10:03:22 am »
Hi,
can one of you, post a picture of the front panel, and an audio sample of theses clicks? It would be a great help to figure this out.

Thanks
Bruno
Arturia Hardware

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.8 | SMF © 2014, Simple Machines